MENU

Часто стикаюся з образою і жалем пацієнтів, друзів і просто знайомих, що вони п’ють ліки, а тут, як на зло, прикольна вечірка, ювілей у коханого друга або корпоратив, та й просто ввечері хочеться випити келишок-другий гарного червоного вина в сімейному колі естетичної насолоди та релаксу.

Звідки береться міф про те, що алкоголь та всі ліки несумісні, я особисто не знаю. Є деякі ліки, ефект яких алкоголь може послаблювати, є, навпаки, посилення ефекту. Як організм реагує на гідазепам з алкоголем дивіться тут https://mostrda.org.ua/?p=8867.

Найяскравіший приклад це – знеболювальні. Спільний прийом будь-яких знеболювальних та будь-якого алкоголю багаторазово посилює знеболювальну дію, тому що алкоголь сам по собі анестетик плюс добре заспокоює та розслаблює.

Коли мені видалили відразу чотири зуби мудрості колеги стоматологи, щоб пережити першу добу після операції, прийняла дві таблетки знеболювального та пару келихів віскі. В результаті чудовий сон і жодних страждань. Щоправда, не завжди цей рецепт можна застосовувати.

Наприклад, коли болить живіт, це точно не можна робити, але не тому, що алкоголь та знеболюючі щось зашкодять у шлунку, зовсім немає. Вони просто настільки добре знімуть біль, що можна пропустити апендицит або прободну виразку. Часто біль рятує життя та глушити його небезпечно.

Запам’ятайте, якщо болить живіт, то робити не треба. Максимум таблетка нош-пи, і якщо не допомогло і біль посилюється, терміново до лікаря. Якщо болить голова, зуби, спина, нога та інше гострий біль у такий спосіб знімається на два рази. Сподіваюся всім зрозуміло, що довго цей рецепт застосовувати не можна? Максимум один-два дні та все. Треба вирішувати основну проблему — шукати та усувати причину болю.

Чи можна пити алкоголь одночасно із пігулками?

Є окремі захворювання, при лікуванні яких точно не можна бухати – це хронічний і гострий панкреатит, алкогольний гепатит і цироз печінки, важка хронічна серцева недостатність, дилатаційна кардіоміопатія, хронічний простатит, геморой. За цих захворювань вживання алкоголю може сильно нашкодити. Навпаки, при виразці та гастриті невеликі дози міцного алкоголю можуть навіть принести користь.

Усі серцево-судинні захворювання хронічні та ліки пацієнти приймають постійно та довічно: Б-блокатори, інгібітори АПФ, сартани, антиагреганти, антикоагулянти, статини, сечогінні. На тлі всіх цих ліків можна спокійно вживати алкоголь у помірних дозах. Тут немає жодної проблеми.

Будьте обережні при сумісному прийомі седативних препаратів, транквілізаторів, антидепресантів та антигістамінних (від алергії). Посилюється седативний і гальмуючий ефект, можливо патологічно швидке сп’яніння навіть від невеликої дози алкоголю. Іноді це потрібно у надзвичайних ситуаціях, коли треба швидко заспокоїти людину, але зловживати цим точно не можна, при тривалому спільному прийомі це може бути небезпечним.

Яскравий приклад такої взаємодії – препарат валокордин (докладніша інформація тут). Поєднання фенобарбіталу, валеріанки і спирту дає приголомшливий ефект дуже швидко: серцеві болі йдуть, тиск і пульс заспокоюються, завдяки сильному седативному і спільному ефекту, що гальмує, особливо у літніх, тому що причина нападу завжди психоемоційна. Яка лікувальна доза цього надзвичайно корисного у складних ситуаціях ліків швидкої самодопомоги? Правильно, лише кілька десятків крапель на склянку води. Перевищення дози є небезпечним.

Підведемо підсумки:

Насправді, на тлі прийому більшості ліків можна вживати алкоголь у помірних дозах.

Щоб все було напевно, буде розумно уточнити це питання у свого лікаря

Перевищення дози алкоголю так само небезпечне, як і перевищення дози ліків. Розумній людині ніколи не спаде на думку випити пігулок у два рази більше, ніж їй призначив лікар. Те саме з алкоголем. Якщо ви, прочитавши мою статтю, запили пігулки двома літрами вискаря і потрапили в реанімацію з гострим алкогольним отруєнням, я тут ні до чого. Ця стаття не для ідіотів, а для звичайних людей.

Це не є пропагандою алкоголізму. Це розумний підхід. Ми всі живі люди і у нас є потреби, у тому числі веселитися або розслаблятися, коли є привід, а не киснути через те, що треба приймати таблетки, коли у всіх свято.

Leave a reply …

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *